Vier vragen aan… Annemieke Spijker

Vertrouwenspersoon voor de gemeente Lochem. De gemeente doet er alles aan om zaken rond zorg en ondersteuning, jeugdhulp en werk en inkomen goed te laten verlopen. Toch kan het gebeuren dat er iets misgaat. Meestal is dit goed op te lossen met een gesprek. Lukt dit niet, dan kunt u terecht bij Annemieke Spijker. Zij is in onze gemeente onafhankelijk vertrouwenspersoon.

1. Wat doet een vertrouwenspersoon?

"Ik help inwoners die vinden dat de gemeente hen niet goed heeft geholpen of behandeld. Ik beluister hun verhaal, leg uit hoe de gemeente werkt en welke rechten zij hebben. Ook help ik ze bijvoorbeeld met het schrijven van een brief of door mee te gaan naar gesprekken bij de gemeente."

2. Hoe komen inwoners bij jou terecht?

"Meestal gebeurt dit wanneer mensen er via de klachten- of bezwarenprocedure met de gemeente niet uitkomen. Soms aarzelen mensen om contact op te nemen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze niet worden geloofd. Of omdat ze verwachten dat er geen oplossing is. Als je ergens last van hebt, moet je er iets aan doen. Dan neem je jezelf serieus. Het is dus belangrijk dat ik luister zonder te oordelen en echt mijn onafhankelijke rol inneem."

3. Hoe lang duurt de ondersteuning?

Het kan gaan van een telefoongesprek tot de ondersteuning van het traject, tot aan de klachtencommissie. Dus het kan een uur zijn, maar ook langer. Het hangt af van de stappen die de inwoner nodig vindt."

4. Hoe kunnen inwoners jou bereiken?

"In even weken heb ik op dinsdagmorgen tussen 9.00-11.00 uur spreekuur. Dit is op afspraak. Een afspraak maken kan via vertrouwenspersoon@zorgbelanggelderland.nl of door te bellen met 026-384 28 26 (ma t/m wo tussen 9.00-16.30 uur). Deze hulp is overigens gratis."